Dat klinkt goed! Ribs & Blues en Ton Groot Beumer

“Dat klinkt goed!”

In dit item gaan we in op alles wat met muziek en muzikaliteit te maken heeft binnen Klink-Nijland. Van blues event tot piratenmuziek en van carnaval tot rock&roll. Klink-Nijland ademt muziek! Hoe? Dat gaan we in deze serie ontdekken, waar we een aantal keer per jaar dieper in gaan op de muzikaliteit binnen Klink-Nijland.

Waar medewerkers zich over het algemeen uitleven met een mix van piratenzenders en hardcore zijn eigenaren Herman Nijland en Roland Koerhuis graag bij rock-, hardrock- en bluesconcerten te vinden. De muzieksmaak is lekker divers en daar moeten we iets mee, vinden we zelf.

In deze derde aflevering ontkomen we er niet aan om aandacht te besteden aan Ribs & Blues, een festival waaraan we als hoofdsponsor onze naam hebben verbonden. En als de voorzitter na jaren van trouwe dienst zijn afscheid aankondigt, dan is één en één echt twee!

Het podium is aan Ton Groot Beumer!

Voorzittershamer Ribs & Blues gaat van ouwe rocker naar jonge generatie

Het gaat te ver om te stellen dat het nieuws insloeg als een bom. Maar, toch… Soms zijn vrijwilligers zo verweven met een festival dat je je bijna niet kunt voorstellen dat ze ooit het bijltje er bij neer gooien. Dat was zo ongeveer het gevoel bij vele Sallanders toen ze via allerlei kanalen te horen kregen dat Ribs & Blues 2024 de laatste editie is onder voorzitterschap van Ton Groot Beumer (71). “Het feestje is veel belangrijker dan Ton Groot Beumer”, stelt onze gesprekspartner zich bescheiden op.

Bescheidenheid siert de mens en tegelijk is het natuurlijk een terechte constatering, want geen enkele voorzitter is groter dan de club, het festival, evenement of goede doel. “We waren al even op zoek naar een opvolger en dat viel nog niet mee”, vertelt Ton. “Persoonlijk had ik ook best nog wel een paar jaar door gewild, want ik heb energie voor duizend, maar als iemand zoals Esther (opvolger Esther Vastenavond) op je pad komt, mag je haar niet laten gaan.”

We geven direct toe dat het een behoorlijke overgang is. In de vorige aflevering van ‘Klinkt goed’ waren we te gast in het hart van de piratenmuziek. Muziek met een steeds groter bereik, maar in dit geval verstopt in een kleine studio in een Twentse achtertuin. En nu bieden we het podium aan het festival Ribs & Blues. Muziek voor de echte liefhebber en een evenement dat velen in Salland kan bekoren. Een deel van de Klink Nijland-familie is er zelfs drie dagen te vinden. Om zich te laven aan deze cocktail van gezelligheid, een paar drankjes, (inter)nationale artiesten en heerlijk eten (spareribs en meer). “We hebben wel iets met het feestje”, zeggen eigenaren Herman (Nijland) en Roland (Koerhuis) met een big smile die verraadt dat er wel een aantal eurootjes aan Ribs & Blues worden gespendeerd.

Unieke formule
Ton Groot Beumer is één van de mannen van het eerste uur. Geen mede-oprichter, maar in de aanloop naar de tweede editie (1998) kwam hij al in het bestuur. Om in 2001 de voorzittershamer over te nemen, een rol die hij dit jaar dus voor het laatst vervult. “Natuurlijk is het even wennen. Voor mij, voor Esther en voor de overige bestuursleden, maar we geven elkaar de ruimte. Ze vertegenwoordigt een nieuwe generatie die helpt om na te denken over de toekomst van Ribs & Blues”, aldus de huidige voorzitter die voor de editie van 2025 nog wel bereid is om als hulplijn te fungeren.

We kunnen stellen dat er in ruim 25 jaar tijd een prachtig evenement is opgebouwd dat Raalte in binnen- en buitenland op de kaart heeft gezet. Wat is nu eigenlijk het geheim achter het succes?
“Een geheim? Dat is er niet echt. We houden niets verborgen, ha ha. De kracht is dat we een unieke formule hebben aangeboord. Nergens in Europa vind je een festival dat bluesmuziek combineert met een groot assortiment spareribs en allerlei vormen van entertainment. Dat draagt allemaal bij aan de relaxte sfeer die zo kenmerkend is voor Ribs & Blues”, vertelt Ton die er gelijk ook maar wat relevante cijfers uitgooit:

  •  25% van de bezoekers komt speciaal voor de muziek naar Ribs & Blues
  • 44% van de bezoekers komt van buiten Overijssel
  • 4% van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland

De vertrekkende voorzitter ziet ‘zijn’ festival als een samensmelting van elementen die het DNA van Salland bepalen. We kunnen hier goed feest vieren, maar zeker ook goed feest(en) organiseren. En dan schaart ook het regionale bedrijfsleven zich er volledig achter. “In ons geval is dat tweeledig. Er is in Raalte en omgeving brede draagkracht om ons ruimhartig te steunen. Zowel financieel als in natura. En tegelijk zie je dat de werknemers van sponsoren ook een gevoel van trots ontwikkelen. Ja, ook bij Klink Nijland waar men meer houdt van Nederlandstalig. Dat weet ik zeker. Dat heeft veel te maken met de muziekpassie van Herman en Roland die hier altijd te vinden zijn. Ze waarderen de muziek en het feestje.”

Plastic bekers
Het muziekprogramma van Ribs & Blues is sterk en dat is te danken aan een mooie samenwerking met boeker Frank Satink die zijn roots ook in Salland (Heino) heeft liggen. Afgezien van de balans tussen ‘wat willen we en wat kost het’ verloopt dit traject eigenlijk altijd voorspoedig. De uitdagingen voor de komende jaren liggen dus voornamelijk op het organisatorische vlak.

Dat begint dit jaar met het inzamelen van de plastic bekers. Een landelijke verplichting waaraan alle organisatoren willen voldoen om op die manier een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de ‘plastic soep’, maar niemand in Nederland heeft tot nu toe de perfecte oplossing gevonden. Ribs & Blues werkt dit jaar met inleverpunten en als je twintig (schone, dus zonder viezigheid) bekers inlevert, krijg je een consumptiemunt retour. Ook is het mogelijk om het gewoon in te leveren waarbij de opbrengst ten goede komt aan een landelijk goed doel. “We gaan zien hoe het werkt. Laten we hopen dat de verwachte omzetdaling meevalt.

Omzetdaling?
“Ja, bij sommige festivals is dat opgelopen tot 20%. Hoe? Omdat je ziet dat groepjes wachten op de langzame drinkers en dat het aantal bestellingen in zijn geheel dus terugloopt.”

Ton, enorm bedankt!

Tot slot Ton, namens Klink Nijland willen we je graag ongelooflijk bedanken voor al die jaren van trouwe inzet om Ribs & Blues en Raalte op de kaart te zetten. We noemen verder geen namen, maar sommigen van ons vinden het de drie mooiste dagen van het jaar.
“Dank, dank! Al kaats ik de bal graag terug, want ik heb genoten van de steun die ik al die jaren van Herman en Roland heb mogen ontvangen. In woord en gebaar.”

Credits foto’s in onderstaande video:

  • Stefan Kemper
  • Lamberth fotografie
  • Ribs & Blues