Kleurrijke boost voor centrum Raalte: “Het groen maakt de beleving”

Een groene plek met een dorps karakter, dat wordt het nieuwe plein in het centrum van Raalte. De herinrichting gaat snel en met het voorjaar in zicht zit die broodnodige groene impuls eraan te komen. Het duurt niet lang meer voordat bomen en planten daadwerkelijk onderdeel zijn van de Grote Markt en het gebied rondom De Plas. Wie nemen deze mooie groen taak op zich? Tijd voor een inkijkje in het werk van Arjan Schepers (bloemen en planten), Marco Simons (gemeente Raalte) en Marc Binnenpoorte (Hovenier).

V.l.n.r.: Arjan Schepers, Marco Simons en Marc Binnenpoorte

Arjan Schepers (bloemen en planten)
“Het centrum van Raalte is een heel belangrijke plek en het gaat ook een heel móóie plek worden. Voor de start van de herinrichting zei een vriend van mij eens: ‘Het lijkt in het centrum van Raalte net of het allemaal achterkanten van gebouwen zijn’. En daar had hij gelijk in. Maar nu is dat aan het veranderen en daarbij is het groengedeelte ontzettend belangrijk. Het positieve effect van planten en bloemen wordt wel eens onderschat. Mensen vinden het mooi en voelen zich er beter door.

Tussen de statische gebouwen zorgen bloemen ook voor dynamiek. Ze laten de seizoenen zien. Er leeft bij veel mensen het beeld dat een tuin alleen mooi is van april tot september, de periode met veel bloei. Maar in de andere maanden kan het óók heel mooi zijn. Dat gaan we laten zien door goed af te wisselen in de structuur van de beplanting: hoge planten, brede planten, groot blad, klein blad. Als ik het goed doe als ontwerper dan is de beplanting het hele jaar door mooi.

Bij dit project heb ik de beplanting in de bakken onder de bomen ontworpen. Heel gaaf om hiermee bezig te zijn, omdat veel mensen deze plek in Raalte straks gaan beleven. Verderop in het centrum, bij de Aldi, mocht ik eerder al de bloemen en planten aanbrengen. Mensen sturen mij berichtjes daarover. Dat ze die bloemen ook in de tuin willen, maar ook dat ze ineens zín hebben om boodschappen te doen. Dat betekent dat we het goed gedaan hebben. De kwaliteit van het groen maakt uiteindelijk de beleving.”

Marco Simons (Gemeente Raalte)
“Als projectvoorbereider Groen is het mijn taak om per project binnen de gemeente te kijken hoe het ‘groen’ ingevuld kan worden. Ik ben verantwoordelijk voor het hele traject van advies tot realisatie. Denk aan het opstellen van beplantingsplannen en de werkvoorbereiding, maar ook de uitvoering zelf. De nieuwe bomen en planten in het centrum van Raalte hebben straks een heel positief effect. Ze zorgen voor meer groen- en natuurbeleving, verkoeling in de zomer en het plein krijgt een speelsere indeling. Het wordt echt aangenamer vertoeven in het hart van Raalte.

Uniek aan het groengedeelte van deze herinrichting is het watergeefsysteem. Dat wordt nog nergens in Nederland op zo’n manier gedaan. Onder de grond, vlakbij de nieuwe fontein, komt een waterverzamelput, die het regenwater opvangt. Vandaaruit leggen we leidingen aan naar alle vaste plantenbakken. In die bakken zitten slimme sensoren, die meten hoe droog de grond is. Wanneer het vochtgehalte te laag is, gaat het watergeefsysteem aan. Zo blijft de grond in de bakken altijd precies vochtig genoeg en kunnen de planten en bloemen goed groeien. Het slimme systeem krijgt zelfs een koppeling met buienradar, zodat het niet in werking gaat als er een bui aan komt. Raalte is de eerste plek in Nederland die hiermee gaat werken, dus we zijn heel benieuwd naar de resultaten.

Voor mij is de herinrichting een succes als de inwoners én de ondernemers straks tevreden zijn over het resultaat. Dat ze zeggen: ‘Hier kunnen we wat mee, hiermee kunnen we jaren vooruit’. Een mooie en fijne ontmoetingsplek voor iedereen, daar gaan we voor.”

Marc Binnenpoorte (Hovenier)
“Waar Arjan zich richt op bloemen en planten, zorg ik voor de aanplant van de bomen. Inmiddels staan er acht verplaatsbare bakken in het centrum met daarin meerstammige heesters. Daarnaast komen er nog elf bomen. Die moeten aangelegd worden binnen het plantseizoen: van half november tot eind april. Binnen een paar weken willen we die bomen dus op hun plek zetten. Het streven is om alles voor Pinksteren klaar te hebben.

Daarbij zijn we wel afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden op het plein. En natuurlijk de weersomstandigheden, dat is nog wel de grootste uitdaging. Je kan wel een boom planten als het 25 graden is, maar dan moet je hem ontzettend veel water geven. Anderzijds heeft het geen zin om een boom erin te zetten als het te koud is. Temperatuur onder de 5 graden? Dan gaat er niets de grond in. En valt er te veel regen? Dan loopt de planning ook vertraging op. Maar voorlopig ligt alles op schema. De lente mag nu wel komen, maar het liefst geleidelijk. Als het in één keer te warm wordt, groeit alles te snel. Een graad of tien en niet te veel regen, dat is het beste.

Het centrum wordt straks echt het visitekaartje van de gemeente Raalte. Deze plek heeft gewoon impact. Als je het dorp binnen komt rijden of lopen, wil je beleving zien in de straat. En die is er straks, daar ben ik van overtuigd. Bij evenementen als Stöppelhaene of Ribs&Blues zitten de terrassen vol. Mensen drinken lekker een biertje en zien dan van alles, waaronder deze mooie beplanting.”