Plaskerk en Annahuis: kroongetuigen van metamorfose Raalter dorpshart

 

Het middelpunt van Raalte, centraal in de samenleving en onlosmakelijk met elkaar verbonden: de Plaskerk en het Annahuis. Deze twee historische gebouwen zijn prominente getuigen van de metamorfose die het dorpscentrum momenteel ondergaat. Hoe kijkt men achter de deuren van deze gebouwen naar de huidige ontwikkelingen in het hart van Raalte? Tijd voor vijf vragen aan Gerrit Tuten (voorzitter Plaskerk) en Aaltje Booijink (beheerder Annahuis en Plaskerk). 

Gerrit Tuten (Plaskerk) en Aaltje Booijink (Annahuis)

1. Het gebied rondom ‘de Plas’ is voor veel mensen een belangrijke plek in Raalte. Waar zit dat hem in?
Aaltje: “Het Annahuis wordt sinds jaar en dag gebruikt door het sociaal-maatschappelijk middenveld, organisaties van allerlei groepen in de samenleving. We zijn uitgegroeid tot het ontmoetingscentrum van Raalte. De groep mensen in het Annahuis wordt ook steeds breder. Inmiddels maken 36 verenigingen gebruik van de ruimtes binnen. Van de fiscale avonden van het FNV tot de vrouwenvereniging. Maar ook koren en het filmhuis. Het loopt als een tierelier. We zitten midden in het centrum, een mooiere plek kunnen we ons niet wensen.”

Gerrit: “Als geloofsgemeenschap hebben we de stap gemaakt om vooral ook een kerk naar buiten toe te willen zijn. Onze blik is meer naar buiten gericht. Daardoor is de verantwoordelijkheid voor het behoud van de Plaskerk echt breed in de maatschappij neergelegd. Niet meer alleen bij de wens van de geloofsgemeenschap. Wil je de toekomst in als kerk, dan zal je breed moeten inzetten. Inmiddels gebeurt er in de Plaskerk veel meer dan alleen kerkdiensten. Denk aan exposities en concerten, maar ook schoolopdrachten. Komend voorjaar is er zelfs een modeshow.”

2. In het najaar van 2022 zijn hier bijzondere opgravingen gedaan. Hoe was het om dat mee te maken?
Gerrit: “Er zijn 87 complete skeletten gevonden en daarop wordt DNA-onderzoek gedaan. Daar stond ik wel van te kijken. Uit dat onderzoek moet duidelijk worden waar die mensen honderden jaren geleden aan overleden zijn, maar ook wiens voorouders dat waren. Ook bijzonder was de gelaagdheid in de graven. In sommige graven lagen acht mensen bovenop elkaar. Heel apart!”

Aaltje: “De werkzaamheden liepen erdoor vertraging op, maar desondanks durf ik wel te zeggen dat we geen mooier begin hadden kunnen krijgen van 900 jaar Raalte, wat we dit jaar vieren. Het legt de geschiedenis van Raalte bloot. Ik ben bijzonder benieuwd naar het rapport. Dat gaat hopelijk ook meer duiding geven aan de exacte periode waarin hier mensen begraven werden.”

3. Hoe is het voor jullie om vooraan te staan bij deze werkzaamheden?
Aaltje: “Het is heel mooi om te zien hoe het gebied steeds een beetje mooier wordt. Tegelijkertijd wordt er af en toe een beroep gedaan op onze flexibiliteit. Door de opgravingen liepen de werkzaamheden vertraging op en waren ze niet voor kerst afgerond. Dat is voor ons juist altijd een drukke periode, waarin van alles te beleven is rondom de Plas. Maar door de situatie goed uit te leggen aan mensen is het allemaal gelukt. Het was behelpen en niet ideaal, maar mensen begrepen het wel.”

Gerrit: “Heel interessant om er midden in te staan. Voor mij als voorzitter van de Plaskerk is het de uitdaging om mensen met elkaar te verbinden. We hebben in de gemeente Raalte veel buitengebied, maar eveneens een grote groep mensen in dorpskernen. Er is ook veel import en we hebben gemengde huwelijken. Alles bij elkaar is er veel variatie in de samenleving. Hoe houd je die club bij elkaar? Het is zaak om iedereen mee te nemen bij belangrijke projecten als dit.”

4. Hoe verloopt de samenwerking met de betrokken partijen?
Gerrit: “Wat voor ons heel prettig was, is dat een lokale aannemer de klus kreeg. Er is elke dag wel iets hier. Overleg met buren of andere betrokkenen. Of een uitvaart. Dan scheelt het een slok op een borrel dat mensen uit Raalte het werk doen. En niet een partij uit het westen die dan in het weekend bijvoorbeeld niet bereikbaar is. De communicatie onderling is heel goed.”

Aaltje: “Elke donderdag werkt een medewerker van Klink-Nijland in het Annahuis. Dan is er inloopgelegenheid en kunnen bewoners hier terecht met vragen. We zijn heel tevreden over de samenwerking: zowel de aannemer als de gemeente denken positief mee. Een mooi voorbeeld daarvan is een muurtje bij het Annahuis waar graffiti op is gespoten. De buurvrouw vroeg of het mogelijk is om daar klimop te laten groeien. Zo kunnen graffitispuiters er niet meer bij én krijg je een extra stukje groen. In overleg met Klink-Nijland en de gemeente is besloten om het inderdaad zo te doen. Het is heel fijn dat zo’n kleine aanpassing aan het plan gedurende de werkzaamheden nog doorgevoerd kan worden.”

5. Wanneer is de metamorfose geslaagd?
Aaltje: “Voor mij is het nu al een succes. Dat heeft te maken met het hele traject dat aan de werkzaamheden vooraf is gegaan. We wilden van alles tegelijkertijd uitvoeren en die uitdaging was best groot. We hadden de verbouwing van het Annahuis, de bijbehorende tuin en het plein in dezelfde periode. Dat was ook nog eens een periode waarin mensen al veel onzekerheid ervoeren. Uiteindelijk hebben we iedereen meegekregen. Dat geeft nieuwe
energie, vertrouwen en gezelligheid. Als ik zie hoe we hier met elkaar samenwerken en wat het aan verbinding brengt, dan is dat op zich al een succes. En ik denk dat de inwoners straks ook echt heel blij worden van het resultaat. Het helpt Raalte in de uitstraling, ook met het oog op toerisme. Dit heeft alleen maar zo kunnen groeien door ondernemerschap, vrijwilligers en een bestuur dat gelooft in ondernemerschap.”

Gerrit: “Bij een herinrichting als deze, heeft iedereen z’n eigen belang. Je komt nooit tot een keuze waar echt iedereen het volledig mee eens is. Maar het ontwerp dat het uiteindelijk geworden is, kon wel rekenen op enorm veel draagvlak onder de inwoners. Voor ons als kerk was het ook belangrijk om de herinrichting van de grote markt en de aanpak van het gebied rondom de Plas gezamenlijk op te laten lopen. Daarvan hebben we met elkaar de provincie en de gemeente weten te overtuigen. Zo ontstaat straks in het straatbeeld een verbinding tussen de grote markt, het dorp en de kerk. Eerlijk is eerlijk, het was toch een beetje een rommeltje. De metamorfose is voor mij een succes, als het straks daadwerkelijk één mooi geheel is.”