Herinrichting Grote Markt Raalte

Update 25 mei

Aanstaande zaterdag vindt de opening plaats van de heringerichte Grote Markt en de Plas. De opening start om 12.30 uur op de Plas. Graag zien we u dan!
Vanaf heden is er geen inloopmoment meer bij het Annahuis omdat de werkzaamheden (nagenoeg) afgerond zijn

Update 11 mei

Het voegen en kitten rondom de fontein is een dag uitgesteld door het slechte weer vandaag. We gaan hier morgen mee verder. Morgen en maandag wordt de verlichting op het plein verder afgewerkt. Vanaf maandag wordt er ook begonnen met de aanleg van de vaste planten wordt het restant van het straatwerk afgemaakt als het weer meezit.

Volgende week donderdag is het Hemelvaart dus is er geen inloopmoment

Update 4 mei 

We zijn begonnen met de laatste loodjes. Op dit moment zijn we bezig met het aanstraten rondom de fonteinkoppen. Het is een precieze klus aangezien het steen voor steen in hechtmortel geplaatst moet worden. Dit is naar verwachting morgen klaar. We kunnen dit deel niet gelijk vrijgeven aangezien er nog een dekvloer overheen gemaakt wordt.
Naast de wandelstrook voor de hoor- en dierenwinkel wordt morgen naar verwachting ook een deel van de nieuwe bestrating langs de kerk vrijgegeven. Volgende week wordt het resterende straatwerk op de Plas afgemaakt.

Update 20 april

Deze week wordt de goot aangelegd rondom de fontein. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat de Plas en de rest van het centrum moeilijk te bereiken is vanaf de Munstersestraat/Herenhof. We hebben bebording geplaatst die iedereen moet wijzen op de looproute. Indien je vanaf Munstersestraat het centrum wil bereiken raden we je aan om voor het Annahuis te lopen en daarna over het terras van Neuf. Het is daarnaast ook mogelijk om het steegje tussen Schuurman Schoenen & Schulten Lederwaren te gebruiken vanaf de Herenhof.
Pets&Co Schreijer & Van Boxtel hoorwinkels zijn vanaf de Munstersestraat te bereiken.
We liggen gelukkig nog steeds op schema en we hopen dan ook nog even op uw begrip.

Update 13 april

Er gebeurd ontzettend veel op de Plas en Grote Markt. Afgelopen dinsdag zijn we begonnen met het graven om de putten te kunnen plaatsen. Woensdag was dan de grote dag dat de putten op hun plek werden gehesen. De aankomende weken gaan we verder met de aanleg van de put en het straatwerk eromheen.  Verder is er deze week ook gestart met de aanleg van de bomen over het gehele plein.

Volgende week zaterdag (22 april) organiseren wij samen met de gemeente een kindermiddag. Dus wil je graven op een echte minikraan, straten met de stratenmakers of op de foto met Bob de Bouwer? Kom langs! De kindermiddag is van 13.00 uur t/m 16.00 uur op de Plas voor het Annahuis.
 

Update 6 april

Aankomende week gaat er ontzettend veel gebeuren in het centrum. Dinsdag gaan we starten met graven voor de putten van de fontein. Deze worden a.s. woensdag met behulp van een grote kraan op de plek gehesen. De doorgang van de Munstersestraat naar de Plas is hierdoor niet toegankelijk. Naast de aanleg van de fontein wordt er ook gestart met de aanleg van de bomen door Binnenpoorte Hoveniers.

Nieuwsbrief maart

In onderstaande nieuwsbrief vinden jullie de actuele status van de werkzaamheden en informatie over de laatste fase van het project.

Update 16 maart

Kleurrijke boost voor centrum Raalte: “Het groen maakt de beleving”

Een groene plek met een dorps karakter, dat wordt het nieuwe plein in het centrum van Raalte. De herinrichting gaat snel en met het voorjaar in zicht zit die broodnodige groene impuls eraan te komen. Het duurt niet lang meer voordat bomen en planten daadwerkelijk onderdeel zijn van de Grote Markt en het gebied rondom De Plas. Wie nemen deze mooie groen taak op zich? Tijd voor een inkijkje in het werk van Arjan Schepers (bloemen en planten), Marco Simons (gemeente Raalte) en Marc Binnenpoorte (Hovenier).

Lees verder:   Klik hier voor het interview

Update 9 maart

Vanaf aanstaande maandag gaan we beginnen met een nieuwe fase. Het rode vak is het werkterrein voor dit deel van de fase. We gaan starten in de hoek van Robuuzt en in de aankomende weken wordt het gehele werkvak opengebroken en herstraat.
Morgen maken we de strook die voor Robuuzt tot en met de Ufuk op dit moment nog open ligt, dicht. Alle voetgangers kunnen het plein dan oversteken via die strook. Aankomende maandag en dinsdag gaan we ook dezelfde strook aan de andere kant van het plein tussen Bloemenzaak Wispels en Pous Vous gereed maken.
In week 11 is de doorgang tussen het Kulturhus en de Action minder goed toegankelijk omdat daar nog een paar ondergrondse werkzaamheden moeten plaatvinden. Voor voetgangers wordt de bereikbaarheid gewaarborgd middels loopplanken.

Update 2 maart

Vanaf aanstaande maandag starten we met fase 3. Het rode vak op de bijgevoegde afbeelding is het werkterrein voor dit deel van de fase. In deze fase gaan we de goot en het straatwerk tot ongeveer 2 meter uit de gevel aanbrengen. Dit is vanaf de Waag naar restaurant Ufuk en aan de andere kant vanaf het plein vanaf Pous Vous tot aan Wispels.
De doorgang naar de ingang van de woningen of winkels worden door middel van loopplanken gewaarborgd voor voetgangers. De werkzaamheden van deze fase duren naar verwachting 2 weken.

Update 23 februari

 Vorige week zijn we gestart met de aanleg van de ‘kunst’ goot. Hierover kan je meer lezen op de website van de gemeente. De komende week gaan we de begaanbaarheid van de Marktstraat optimaliseren.

Nieuwsbrief februari

In bijgaande nieuwsbrief vindt u een samenvatting van de werkzaamheden die we de afgelopen periode hebben verricht en wat u de komende periode kunt verwachten.


Update 9 feburari

De eerste twee plantenbakken op de Grote Markt zijn vorige week geplaatst. Morgen aan het eind van de dag is de Hema weer vanaf de Marktstraat (kant Haenehof) via het nieuwe straatwerk te bereiken. Voor het Annahuis zijn de fietsbeugels weer teruggeplaatst. Ze zijn in een nieuw jasje gestoken doordat ze gecoat zijn. Hierdoor lijken ze weer zo goed als nieuw!

Update 7 februari

Plaskerk en Annahuis: kroongetuigen van metamorfose Raalter dorpshart
Het middelpunt van Raalte, centraal in de samenleving en onlosmakelijk met elkaar verbonden: de Plaskerk en het Annahuis. Deze twee historische gebouwen zijn prominente getuigen van de metamorfose die het dorpscentrum momenteel ondergaat. Hoe kijkt men achter de deuren van deze gebouwen naar de huidige ontwikkelingen in het hart van Raalte? Tijd voor vijf vragen aan Gerrit Tuten (voorzitter Plaskerk) en Aaltje Booijink (beheerder Annahuis en Plaskerk).

 

Update 2 februari

ᴠᴏᴏʀᴜɪᴛɢᴀɴɢ ᴏᴘ ᴅᴇ ᴘʟᴀꜱ

Op de Plas voor het Annahuis is het definitieve straatwerk inmiddels goed zichtbaar. Ook voor Grand Cafe Neuf, Peper & Poppe en de Bakker Bart is het straatwerk gereed.

Deze vrijdag worden de nieuwe plantenbakken geplaatst naast de Plaskerk (zijde dierenwinkel). Aan de andere kant, op de Grote Markt, gaan we de komende week onder andere kabels leggen. Deze kabels worden getrokken naar een putkast die tijdens evenementen en de wekelijkse weekmarkt de stroomvoorziening verzorgt.

 

 

Update 19 januari

Vanaf maandag 23 januari beginnen we op twee locaties op de Grote Markt met werkzaamheden.
 
In Fase F1 (voor het Kulturhus) wordt gestart met de aanleg van het definitieve straatwerk. De doorgang over de Molenhof richting de Albert Heijn en de doorgang vanaf de Grote Markt naar beide richtingen van de Marktstraat wordt door middel van loopplanken gewaarborgd voor voetgangers.
 
Bij Fase F5A (tussen Plaskerk en de dierenzaak) wordt ook het definitieve straatwerk aangelegd. Fiets- en loopverkeer kan via de Munstersestraat de Plas blijven bereiken.
 
De twee rode vakken op onderstaande link zijn de twee werkterreinen waar we aan de slag gaan.

Update 12 januari

Aankomende week gaan we het straatwerk voor Neuf, Peper & Poppe en de Bakker Bart verder gereed te maken. Ook staat het laatste gedeelte op de Plas voor het Annahuis op de planning. Wij hopen dat de weergoden ons beter gezind zijn aankomende week.

Update 5 januari

Vanaf dinsdag 10 januari beginnen we met een nieuwe fase in de werkzaamheden bij de Plas. Het plein voor het Annahuis wordt afgemaakt in week 2. Daarnaast beginnen we in deze fase met het leggen van het definitieve straatwerk op de Plas.
Het rode vak op bijgevoegde afbeelding is het werkterrein voor dit deel van de fase. Door middel van loopplanken wordt de doorgang Grotestraat en de Herenstraat gewaarborgd. 

Update 22 december

Het nieuwe straatwerk op plein voor het Annahuis ligt er voor een groot deel in. Morgen proberen we nog een grote slag te maken om het plein voor de vakantie zo begaanbaar mogelijk te maken.
Het inloopmoment vandaag van 3 tot 5 is te bereiken vanaf de achterkant van het Annahuis.
De aankomende 2 weken is er geen inloopmoment. Er zullen dan ook geen werkzaamheden plaatsvinden.

 

We wensen iedereen fijne feestdagen!

Update 15 december

Een verlaten werkterrein..
De archeologen zijn klaar op het werkterrein rondom de Plaskerk. Dit betekent dat wij kunnen beginnen met het definitief leggen van het straatwerk voor het Annahuis. Helaas voor ons is de kou ingetreden en kunnen wij op dit moment nog niet beginnen met deze werkzaamheden. We gaan de komende dagen ons best doen om voor de kerst de toegankelijk rondom de Plaskerk en het Annahuis zo optimaal mogelijk te maken.

NIEUWSBRIEF DECEMBER
In bijgaande nieuwsbrief vindt u een samenvatting van de werkzaamheden die we de afgelopen periode hebben verricht en wat u de komende periode kunt verwachten.

Update 6 december

CENTRUM RAALTE OP DE SCHOP: “EEN HEEL MOOI PROJECT”

De herinrichting van de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte is in volle gang. Na jaren van voorbereiding krijgt het dorpshart nu eindelijk de vurig gewenste metamorforse. Projectleider Jens Schutrup, vakspecialist Dennis Rabe en toezichthouder Hans Beens zijn onderdeel van een uitgebreid team dat zich namens de Gemeente Raalte bezighoudt met dit project. Vanuit hun eigen vakgebied hebben wij een aantal vragen gesteld over wat er zoal komt kijken bij de voorbereiding en de realisatie van deze klus.

Update 2 december
De afgelopen dagen hebben de mannen hard gewerkt om de Plas voor het weekend weer dicht te krijgen. De doorgang van de Munstersestraat naar de Koestraat en parkeerplaats Herenhof is dus weer begaanbaar. Volgende week gaan we alvast voorbereidingen treffen voor de nieuw aan te leggen plantenbakken.

Wisten jullie trouwens al dat Raalte On Ice gewoon doorgaat tijdens de werkzaamheden op de Grote Markt? Vanaf vrijdag 9 december is de ijsbaan geopend. Aankomende week begint de opbouw van de ijsbaan.

Update 24 november
In week 48 breiden we ons werkterrein wat verder uit. Het nieuwe IT riool wordt doorgelegd tot in de Munstersestraat ter hoogte van de Gouverneur. Dit heeft gevolgen voor de toegankelijkheid van de Munstersestraat en het dorp.

Vanaf maandag 28 november is de Munstersestraat gestremd. Hoekman blijft bereikbaar vanaf de Westdorplaan. Parkeerplaats Herenhof en de Koestraat blijven bereikbaar vanaf de Kerkstraat. Het ‘Doktersweggetje’, oftewel het loop-/fietspad vanaf de Munstersestraat richting Domineeskamp blijft toegankelijk voor fietsen en wandelend verkeer. Aanwonenden van de Domineeskamp en de Muntersestraat kunnen hun woning bereiken met de auto.

De werkzaamheden in dit gedeelte zullen maximaal 2 weken duren. Het dorp is dus in deze weken met de auto niet bereikbaar vanaf de Munstersestraat. Lopend blijft het dorp vanaf de Munstersestraat bereikbaar

Plattegrond week 47 t/m 49

 

Update 18 november

Midden op de Grote Markt wordt op dit moment de noodbestrating aangebracht. Dit is de tijdelijke bestrating zodat de weg weer begaanbaar is. Volgend jaar komt het definitieve straatwerk erin.
Vanaf volgende week beginnen me met de volgende fase. In week 47 wordt er tussen Beter Horen en de Munstersestraat gestart met het plaatsen van IT riool. De doorgang tussen de Herenstraat en de Grotestraat blijft begaanbaar. Door op onderstaand beeld te klikken ziet u een plattegrond. Het rode vak is het werkterrein voor dit deel van de fase. Alle winkels, woningen en overige ondernemingen zijn bereikbaar gedurende deze werkzaamheden.
Donderdag 24 november is er ook weer een inloopmoment in het Annahuis.
Van 15.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom om binnen te lopen en al uw vragen omtrent het project te stellen.

Plattegrond week 47 t/m 49

Update 17 november

Tijdens de werkzaamheden rondom de Plaskerk is er ook een archeoloog aanwezig. De gemeente heeft archeoloog Nick een paar vragen gesteld over zijn werkzaamheden.

 

Update 11 november

Afgelopen week is het oude infiltratieveld verwijderd midden op de Grote Markt. Daarna hebben we het cunet uitgegraven ten behoeve van het nieuwe infiltratieveld. De bodem is door een archeoloog onderzocht.

Rondom het plein zijn alle winkels ‘gewoon’ bereikbaar

 

Update 3 november
De kop is eraf en de werkzaamheden zijn gestart. Wethouder Breun Breunissen en Uitvoerder herman Nijland hebben het startschot gegeven. Klik hier voor het artikel dat de gemeente hierover gepubliceerd heeft.

Vanaf aanstaande woensdag 9 november beginnen er ook werkzaamheden voor het Annahuis. De doorgang tussen het ‘Dokterspaadje’ richting de Plas (dus voor het Annahuis langs) is hierdoor niet meer toegankelijk. Het Annahuis blijft wel te voet bereikbaar.

 

Update 27 oktober
Vanaf maandag 31 oktober starten de eerste werkzaamheden op de Grote Markt. We gaan beginnen met het inrichten van ons depot op de Domineeskamp en het opbouwen van ons werkterrein. In de loop van de week starten we met de ondergrondse werkzaamheden midden op de Grote Markt. Nadat we de ondergrondse werkzaamheden voltooid hebben komt er tijdelijke noodbestrating op het plein. Deze werkzaamheden duren naar verwachting +/- 4 weken.

Door op onderstaande link te klikken ziet u een plattegrond. Het rode vak is het werkterrein voor dit deel van de fase. Alle winkels, woningen en overige ondernemingen zijn bereikbaar gedurende deze werkzaamheden.

Plattegrond werkzaamheden week 44 tm 47


Benieuwd hoe het centrum eruit komt te zien? Kijk dan op www.raalte.nl/centrum. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Ga dan naar de social media pagina over de herinrichting van centrum, of volg deze internetpagina.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Jorinde.  Vul hiervoor hieronder het contactformulier in.

Vragen herinrichting van de Grote Markt