Vijf vragen aan… Hans Lukas

Hans Lukas

Sinds januari 2023 is Klink-Nijland partner van de gemeente Hengelo. Hier zijn we verantwoordelijk voor onderhoudsprojecten in Hengelo-Zuid, met Hans Lukas als aanspreekpunt vanuit de gemeente. Tijdens de kennismaking op het kantoor van Klink-Nijland raakte hij onder de indruk van onze bespreekruimte met prachtige foto’s van voetbal en muzikanten. Tijd voor vijf vragen aan Hans Lukas (57), technisch adviseur bij de gemeente Hengelo.

Hans, jij bent technisch adviseur. Kan je eens vertellen wat dat inhoudt?
“De gemeente Hengelo heeft vier technisch adviseurs in dienst en daar ben ik er één van. Ik ben technisch adviseur als het gaat om de ‘verhardingen’. Daar vallen bijvoorbeeld civiele kunstwerken onder, zoals bruggen, tunnels en viaducten. Maar ook de bestrating. Daar maak ik onderhoudsplannen voor. We houden de kwaliteit van de stoepen en straten goed in de gaten. Dat doen we door zelf te inspecteren, maar ook aan de hand van meldingen die burgers bij ons doen. Wanneer we zien dat ergens onderhoud nodig is, geef ik een seintje aan mijn collega die over de financiën gaat. Vervolgens rolt daar een onderhoudsprogramma uit dat ik dan weer aanbesteed op de markt. Voor de huidige periode heeft Klink-Nijland de aanbesteding voor het onderhoud van de elementenverhardingen in Hengelo-Zuid aangenomen.”

Wat is er zo mooi aan jouw werk?
“Door de grote variatie aan werkzaamheden ga ik met veel plezier naar m’n werk. Wat ik mooi vind is dat ik veel rechtstreeks contact heb met de inwoners. Van de meldingen die de gemeente ontvangt, komt een deel bij mij terecht. Aan een melding zit altijd een verhaal. Dus als een inwoner een melding maakt van een beschadiging aan een stoep, een tunnel of een brug, dan bel ik diegene voor meer informatie. Zo kan ik inschatten of een situatie gevaarlijk is en of we er direct iets mee moeten doen. Die menselijke contacten maken mijn werk leuk.”

Bij welke projecten in de gemeente Hengelo gaan we de mannen van Klink-Nijland binnenkort aan het werk zien?
“Ze zijn hier in Hengelo al begonnen met onderhoudswerk in de wijk Groot Driene. Verder staat het aanpakken van de Industriestraat op de agenda. Auto’s rijden daar regelmatig te hard en nog te veel vrachtverkeer maakt gebruik van deze straat. Dus er zijn flinke aanpassingen nodig. Hoe deze weg er in de toekomst precies uit gaat zien, daar is de politiek nog niet over uit. Maar in aanloop naar die grote herinrichting, komen er in ieder geval kleine aanpassingen. En als het aan mij ligt gaat Klink-Nijland daar zeer binnenkort mee beginnen. Een ander project dat eraan komt is de Elizabethstraat. Daar vlakbij hebben we een nieuwbouwwijk gebouwd en door het vele vrachtverkeer dat deze straat gebruikte, zijn de klinkers aan vervanging toe.”

Jij doet dit werk nu achttien jaar. Welke projecten in deze periode springen er voor jou het meest uit?

“Dan schiet mij als eerste de Grobbentunnel te binnen. Dat was vroeger een beetje een armoedig tunneltje in Hengelo. Er was overlast en de tegels in de tunnel vielen op een gegeven moment van ellende van de muur. Daar moest wat gebeuren. In 2019 besloten we er een kunstenaarsproject van te maken. De tegels hakten we er allemaal af en schoolkinderen brachten met graffiti prachtige creaties aan in de tunnel. Iets anders wat er voor mij uitspringt is het opzetten van een nieuw werksysteem binnen de gemeente Hengelo. Het doel daarvan was om een helder beeld te krijgen van alle werkzaamheden in de gemeente op het gebied van kabels en leidingen. Zo’n overzicht was er simpelweg niet. Dan liepen we door de stad en waren we verrast dat er een bedrijf bezig was met leidingwerkzaamheden. We wisten gewoon niet wat er in onze eigen gemeente gebeurde. Maar uiteindelijk zijn een collega en ik er samen in geslaagd om daar wél grip op te krijgen. Daar ben ik best trots op. Als gemeente wil je op dit gebied de regie in handen hebben en dat hebben we nu.”

Tot slot nog iets anders: jij bent groot fan van bluesmuziek. Ribs & Blues in Raalte komt er weer aan, met Klink-Nijland als hoofdsponsor. Kunnen we jou daar tegenkomen op het festival?
“Zeker weten. Mijn fascinatie voor blues gaat al jaren terug. Zelf had ik ook graag goed gitaar willen spelen, maar helaas ben ik amuzikaal. Dat neemt niet weg dat ik luisteren naar muziek fantastisch vind. En dan dus vooral blues. Het wordt voor mij de tweede keer dat ik Ribs & Blues ga bezoeken. Ik heb de line-up van dit jaar bekeken en dat ziet er weer geweldig uit: Walter Trout is absoluut een fenomeen. Bluesmuziek doet echt iets met je, Het raakt altijd je ziel, je gaat erover nadenken. Tegenwoordig gaan we vaak op in de waan van de dag, maar blues zet je juist even stil.”