Vijf vragen aan… Henk Boerman

‘Een interview met mij? Dan ben je gauw klaar’, zegt Henk Boerman (50) vooraf. Eenmaal in de keet blijkt dat nog wel mee te vallen. Toevallig treffen we de uitvoerder met de fameuze baard aan de schop. ‘Ja, ik spring af en toe bij als dat nodig is. En eerlijk is eerlijk: dat vind ik gewoon mooi.’

Hoe ben jij bij Klink Nijland terechtgekomen?

‘Dat is ruim 25 jaar geleden: 6 maart 1998 was mijn eerste werkdag. Via een maat uit Nijverdal kwam ik bij Klink Nijland terecht. Het bedrijf was kort daarvoor begonnen. De keuken van Herman Klink was ons kantoor. Daarvoor had ik al verschillende baantjes gehad in de wegenbouw. Bij Gerrit Beuving, Howe en een blauwe maandag bij REKO. Bij Klink Nijland had ik meteen een klik. En eigenlijk ben ik met het bedrijf meegegroeid.’

Nooit spijt gehad?

‘Ik ben vijfentwintig jaar gebleven. Dat zegt genoeg denk ik. Ik vind het mooi dat de dingen in ons bedrijf bijna automatisch gaan. En wij hebben ook niet van die bazen zoals je die elders wel eens treft. We accepteren veel van elkaar. Het werk zelf vind ik nog steeds uitdagend. Kijk naar zo’n dag als vandaag. Ik werk al een tijdje als uitvoerder, maar tegelijkertijd kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ik heb af en toe echt zin in stratenmaken. En hier in Arnhem lag een mooie klus. We bestraten de glooiende hellingen van kunstwerk De Blauwe Golven. Niet gemakkelijk, maar dat vind ik dus wel mooi. En vanmiddag ga ik als uitvoerder naar een locatie in Zutphen. En later in de middag vergaderen in Raalte. Die afwisseling bevalt goed.’

Hoe ziet jouw leven eruit buiten het werk?

‘Ik ben getrouwd met José. We wonen in Nijverdal en we hebben twee zoons: elektricien Jesse (23) en Stef (21) die timmerman is bij Roosdom Tijhuis. Jesse is zijn huis ingrijpend aan het renoveren en daar help ik hem mee. Verder doe ik veel aan sport. Cardio, fitness, hardlopen. Ik loop ook wel eens een obstacle run. En ik voetbal nog steeds met veel plezier in het veteranenteam van DES.’

Een hoop sport. Blijf je niet fit van dit werk zelf?

‘Dat vind ik niet zo’n slimme benadering. Natuurlijk, wij doen fysiek werk, maar altijd vanuit dezelfde werkhouding. Het is goed om juist divers te trainen, alle spiergroepen. Ook mentaal is het goed: even de zinnen verzetten. Fit blijven vind ik belangrijk. In Raalte werk ik met een collega van 64 jaar. Hij werkt nog gewoon op straat en doet alles wat de jongeren ook doen. Daar heb ik donders veel respect voor. Prachtig! af en toe kan ik ook wel hellig worden als jonge collega’s op hun telefoontje zitten te kijken, terwijl hij met een volle kruiwagen zand loopt te sjouwen.’

Hoe gaat jou dat werk als uitvoerder af?

‘Het kantoorwerk vind ik zelf wat minder, maar op locatie vind ik het leuk. Zorgen dat een klus wordt geklaard, materialen aanvoeren, zorgen dat er goed gereedschap is, problemen oplossen en zorgen dat het goedkomt. Soms denk ik als uitvoerder wel eens: dat zou ik anders doen. Eigenlijk moet ik dat iets meer leren loslaten. Ach ja, dat is werk in uitvoering, zal ik maar zeggen.’