5 vragen aan: Herman Kleine Koerkamp & Ton Groot Beumer

Na een jaar van voorbereidingen staat het 25-jarig jubileum van Klink-Nijland nu dan echt voor de deur. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart is het terrein aan de Tjalkstraat in Raalte het decor voor een feestelijk jubileumweekend. Tijd voor vijf vragen aan organisatoren Herman Kleine Koerkamp (foto, links) en Ton Groot Beumer (rechts).

Nog een paar dagen tot het 25-jarig jubileum van Klink-Nijland. Jullie gaan flink uitpakken. Wat staat er op het programma?
Ton: “We hebben een heel mooi programma opgesteld. Vrijdag 4 maart is het officiële gedeelte, met name voor zakelijke relaties. Op zaterdag 5 maart is iedereen welkom tijdens de open dag. Vanaf tien uur zijn de poorten open en geven onze vakmensen allerlei demonstraties met de machines. We stallen het materieel uit en laten zien wat onze kennis en kunde is. Ook zijn er scholen die zich presenteren. Studenten van de infraopleidingen van het Deltion College bijvoorbeeld, maar ook jongens en meiden van Landstede die in opleiding zijn om als loonwerker aan de slag te gaan.”

Past het hele programma binnen de coronaregels?
Herman: “Jazeker! En we zijn heel blij dat het allemaal door kan gaan. Dat hadden we drie weken geleden niet kunnen bedenken. Die kans schatten we toen lager in dan 50 procent. Maar door alle snelle versoepelingen kan het programma plaatsvinden zoals we bedacht hadden. Zelfs zonder belemmeringen. Geen anderhalve meter meer, geen mondkapjes en geen QR-codes. Het feest kan doorgaan zoals we bedoeld hadden.”

Ton: “Vanaf het begin zijn we er wel vanuit gegaan dat het zou kunnen plaatsvinden op 4 en 5 maart. Al is dat natuurlijk heel lang twijfelachtig geweest, door steeds veranderende regels. Als dat weekend te vroeg was geweest, dan was eind april het alternatief. Met coronamaatregelen hebben we ons bij het samenstellen van het programma eigenlijk niet bezig gehouden, tot kort geleden. Pas na de laatste persconferentie konden we echt de knoop doorhakken. En gelukkig was de conclusie: het gaat door!”

Voor wie is de open dag bedoeld?
Herman: “Voor iedereen die geïnteresseerd is in de infrawereld of specifiek in het bedrijf Klink-Nijland. Voor alle leeftijden valt er wel wat te beleven tijdens de open dag. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen of meedoen aan activiteiten hier op het terrein. Denk bijvoorbeeld aan workshops, zoals het beschilderen van stenen. Onder begeleiding van onze medewerkers kunnen ze op een laagdrempelige manier kennismaken met ons werk. Zo is het een perfect uitje voor het hele gezin. Een van de hoogtepunten is de ‘rode draad’. Daar kunnen we nog niet alles over verklappen, maar bezoekers kunnen daar in ieder geval zelf op een ludieke manier een steentje aan bijdragen.”

En hoe zit het met de muzikale omlijsting?
Herman: “Tijdens de open dag zenden twee piratenzenders rechtstreeks uit vanaf het Klink-Nijland-terrein. Dat doen ze onder de noemer ‘Machtig Mooi Werk FM’. Natuurlijk zal de single ‘De Stratenmaker’ ook regelmatig te horen zijn. Dit nummer met bijbehorende clip hebben we gemaakt in samenwerking met de band Doppen’s Textiel en is een muzikale ode aan de echte stratenmaker. Ruim honderd piratenzenders in Oost- en Noord-Nederland hebben het nummer al gedraaid. Dat is veelzeggend voor de warme connectie tussen inframedewerkers en piratenmuziek.”

Dat klinkt veelbelovend! En mensen zijn vast wel toe aan een feestje?
Ton: “Iedereen smacht ernaar. Twee jaar kon er eigenlijk niets of heel weinig, maar die periode lijken we nu echt achter ons te laten. We gaan nu weer vol gas vooruit en zijn hopelijk op weg naar een lente en zomer waarin alles weer kan. Met het 25-jarig jubileum van Klink-Nijland als een perfect begin!”

Videoclip: De Stratenmaker