Vijf vragen aan… Roland Koerhuis

We betaalden nog met de Gulden en Wim Kok was nog Minister-President, toen Roland Koerhuis in 2001 binnen stapte bij Klink-Nijland. Twintig jaar later staat deze rasechte Raaltenaar ook wel bekend als ‘het gezicht van Klink-Nijland’. Tijd voor vijf vragen aan Roland Koerhuis.

Wie ben je en hoe ben je bij Klink-Nijland terecht gekomen?
Mijn naam is Roland Koerhuis, ik ben 52 jaar en mede-eigenaar van Klink-Nijland. In 2001 ben ik hier begonnen toen Herman Nijland (oprichter en nog altijd mede-eigenaar) mij benaderde om eens op gesprek te komen. Daarvoor werkte ik bij een dakdekkersbedrijf. Herman is trouwens een neef van mij. Of eigenlijk een dubbele neef. Zijn vader is een broer van mijn moeder en zijn moeder is een zus van mijn vader. We groeiden ook nog eens allebei op in de Enkstraat in Raalte, zaten allebei op dezelfde basisschool en voetbalden vroeger samen veel op straat. Blokjesvoetbal deden we dan, waarbij we toepasselijk genoeg klinkers gebruikten als blokjes. Misschien is daar de basis al wel gelegd…

Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden?
Inmiddels ben ik 29 jaar getrouwd met Karin. Samen hebben we zeven kinderen, allemaal in de leeftijd van 17 tot 28 jaar. Vier zoons en drie dochters en inmiddels zijn er al drie het huis uit. Tot nu toe blijft iedereen in Salland, want ze wonen in Raalte, Lemelerveld en Nieuw-Heeten. Of het nou rustiger wordt thuis, nu ze langzaamaan het huis uit gaan? Niet bepaald. Ze nemen bijna allemaal aanhang mee. Ook het eerste kleinkind is er al een paar jaar en de tweede is op komst. Op verjaardagen zit de hele tuin vol. Ze kunnen straks een eigen voetbalteam beginnen!

Wat is jouw taak bij Klink-Nijland?
Als mede-eigenaar ben ik samen met Herman verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Samen voeren we de plannen uit die we bedacht hebben. Ik ben meestal ‘binnen’ en Herman meer ‘buiten’. Mijn takenpakket bestaat voornamelijk uit calculeren, verzorgen van de inschrijvingen, het bijhouden van de financiën en het regelen van personele zaken. Ook onderhoud ik het klantencontact en dan met name het ‘koude’ deel. Dat betekent het benaderen van potentiele klanten.

Wat is de kracht van Klink-Nijland?
Onze kracht is dat we veel aankunnen met een relatief kleine organisatie. Met onderaannemers erbij zijn we telkens met zo’n zestig á zeventig man op pad. Terwijl we dat organiseren met vijf of zes man vanaf het kantoor. Dat is beduidend kleiner dan vergelijkbare bedrijven. Het lukt doordat we meer verantwoordelijkheden iets lager in de organisatie leggen. We zijn ermee bezig om dat allemaal nóg beter uit te bouwen.

Zijn er grote verschillen met de beginjaren van het bedrijf?
Nou, de afgelopen twintig jaar is er wel het een en ander veranderd bij Klink-Nijland. Toen ik net begon zijn we mee gaan doen met openbare aanbestedingen. Ik heb destijds helemaal uitgevogeld hoe dat werkte. Een van de eerste klussen die op deze manier werd aangenomen, was bij Landgoed Den Alderdinck, bij Laag Zuthem. Laatst fietste ik erlangs, toen dacht ik daar wel weer even aan terug. Toch het eerste werk dat Klink-Nijland gedaan heeft vanuit de openbare markt. Het ligt er nog goed bij viel me op, hebben we toen netjes gedaan!