5 vragen aan: Kim van Rosmalen

Kim van Rosmalen

Als er verbouwd wordt bij een McDonald’s-vestiging, dan is Klink-Nijland daar regelmatig bij betrokken. We realiseren bijvoorbeeld een uitbreiding van de McDrive, een frisse inrichting van het terras, of de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen. Vanuit McDonald’s Nederland is er voor onze medewerkers op de bouwplaats een vertrouwd aanspreekpunt. Maar wat doet diegene eigenlijk? Tijd voor vijf vragen aan Kim van Rosmalen, Projectmanager Bouw voor McDonald’s Nederland.

Kim, jij bent  Projectmanager Bouw. Vertel eens, wat houdt dat in?

Namens McDonald’s Nederland ben ik aanspreekpunt voor de verschillende partijen die bij een bouwproject betrokken zijn. Dat loopt uiteen van de opdrachtgever, vaak is dat een Franchisenemer, tot de verschillende aannemers en hun personeel dat ingezet wordt bij het project. Dat doe ik in dienst van MtoBuild, een projectmanagementbureau gespecialiseerd in onder meer bouwmanagement. In mijn rol als bouwcoördinator treed ik namens McDonald’s Nederland naar voren om ervoor te zorgen dat in alle restaurants dezelfde beleving kan worden gegeven aan de gast. Uiteraard in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, van architect en adviseur tot aan de uitvoerende partners.

Welke ontwikkelingen spelen een rol bij verbouwingen van McDonald’s-restaurants?

McDonald’s staat nooit stil in de ontwikkeling en dat is heel tof om te zien. Het maakt mijn werk ook uitdagend. Elke verbouwing is weer anders. De laatste jaren is het McCafé concept uitgerold. Net als McDelivery, de bezorgservice. Of de digitale menuborden, die bij veel McDrives zijn geplaatst, zodat gasten direct kunnen zien wat ze besteld hebben bij de praatpaal.

De voorbereiding op een bouwproject, hoe gaat dat in z’n werk en wanneer komt Klink-
Nijland in beeld?

Het proces van een verbouwing begint met een vraag vanuit de ondernemer of McDonald’s Nederland die ik met hen bespreek. Mijn eerste taak is om adviseurs en architecten te benaderen. We werken veelal met dezelfde partijen, die de richtlijnen van McDonald’s goed kennen. Zij maken een eerste schets en daarmee ga ik vervolgens naar de franchisenemer. Als die zich kan vinden in het ontwerp, gaan we met alle partijen om tafel en maken we de plannen concreet. Wanneer iedereen akkoord is met de uitgewerkte plannen en de kostenraming, gaat het plan de aanbesteding in. We vragen dan een aantal van onze vaste partijen of zij tijd en interesse hebben om mee te schrijven op het project. Dat is het moment dat Klink-Nijland in beeld komt.

Welke projecten die Klink-Nijland voor McDonald’s heeft gedaan springen eruit?

Klink-Nijland heeft bijgedragen aan de verbouwingen bij de vestigingen in Winterswijk en twee restaurants in Arnhem: Pleijroute en Gelredome. Maar de meest uitdagende klus was de verbouwing van de McDonald’s in Hengelo-Zuid, afgelopen voorjaar. Daarbij ging het echt om een complete remodel verbouwing. We verbouwden de hele lobby en de keuken. De McDrive werd ‘side by side’, wat betekent dat er twee automobilisten tegelijkertijd geholpen kunnen worden om hun bestelling op te nemen. Ook het terras moest worden aangepast: nieuwe tegels, nieuw hekwerk. En een extra uitdaging was het grondwaterpeil, dat hier erg hoog was. Daarom hebben we een drainagesysteem aangebracht, waar de mannen van Klink-Nijland nauw bij betrokken waren. Rondom het hele pand is een buis in de grond aangebracht, die het grondwater opslaat en afvoert. Zo blijft de kruipruimte voortaan ook droog als de waterstand hoog is. De hele verbouwing duurde zeven weken en was begin juli 2022 afgerond.

Hoe bevalt de samenwerking met Klink-Nijland tot dusver?

Tekenend voor het personeel van Klink-Nijland is dat het zeer flexibele mensen zijn. . Ook tijdens de uitvoer van onze projecten proberen we zo min mogelijk overlast te creëren voor de gasten, aangezien het restaurant in sommige gevallen geopend blijft. Ze denken vaak mee met de wensen van de opdrachtgever. En wat heel prettig is, is dat Klink-Nijland vaak dezelfde mensen op de McDonald’s-projecten zet. Zo leer je elkaar kennen. Dat geldt overigens voor de meeste partijen waar we mee samenwerken. Bekende gezichten. Zij weten precies wat de bedoeling is, doordat ze al eerder vergelijkbare projecten hebben uitgevoerd. Dat zie je uiteindelijk terug in het resultaat!